Newsroom
Friss Hírek
Project
Tervezet
Folklore
Folklór
Genealogy
Genealógia
 
HAL: List HAN: Announcement & Event HIR: Info. Resource HIR: Discussion/Fórum
2017 December 18 (Hétfő) Auguszta névnapja

 Articles/Cikkek

Soros György befolyásolni akarja a választásokat?
13th April, 2006 by News

Soros György befolyásolni akarja a választásokat?

A Jobbik Magyarországért Mozgalom aggodalommal figyeli, hogy Soros György éppen a magyarországi választási kampány kezdete előtt nyújtott 43,5 milliárd forintos, azaz negyvenhárom milliárd ötszázmillió forintos extra adományt a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) számára. Csak remélni tudjuk, hogy ez az összeg az egyetem, a hazai felsőoktatás javát szolgálja és ebben az esetben nem a Grúziához vagy Ukrajnához hasonlóan a magyar belpolitikai folyamatokba történő beavatkozásról van szó.

************************************************
Háttér:

A jelek szerint komoly dolgokra készül Magyarországon az ismert amerikai milliárdos, Soros György, aki alapítványán keresztül az elmúlt két évtizedben mintegy 150 millió dollárral, azaz majdnem 30 milliárd forinttal támogatta hazánkban, úgymond a nyílt társadalom intézményesülését. A Soros Alapítvány a nyolcvanas években a rendszerváltás egyik katalizátoraként ösztöndíjakkal támogatta a másként gondolkodókat, tevékenysége azonban később erősen megosztotta a közvéleményt. Sokan úgy vélték - nem minden alap nélkül -, hogy Soros beavatkozott a magyarországi folyamatokba, a saját, a világban is erősen vitatott elképzelései szerint igyekezett terelni az alakuló demokráciát.
Az uniós csatlakozással azonban Magyarország történelmében új fejezet kezdődött, az ország új helyzetbe került, új kihívásokkal néz szembe. Soros is úgy vélte, alapítványa betöltötte eredeti küldetését, hiszen megtörtént a rendszerváltás, kiépültek a demokratikus társadalom alapjai. Az alapítvány tevékenysége jelentősen szűkült, 2005-től pedig már nem is indított új programokat. A tervek szerint 2007 az összegzésé és az értékelésé lesz, s az év végén a Magyar Soros Alapítvány megszűnik.

Éppen ezért furcsa, hogy a magyar származású üzletember az amerikai www.slate.com kimutatása szerint a tavalyi év végén minden korábbi támogatást meghaladó összeget, 205,9 millió dollárt adományozott a budapesti Közép Európai Egyetemnek (CEU). Ez az összeg megjelenik a CEU honlapján is, azzal a további 24,2 millió dollárral együtt, amelynek adományozására Soros még kötelezettséget vállalt az egyetem üzleti iskolája számára. Mindez 43, 5 milliárd forintot jelent, kiegészülve 5,1 milliárd forinttal. Felvetődik a kérdés, ha Soros György a 2004 őszétől 2005 nyaráig tartó tanulmányi év költségeihez 4,7 milliárd forinttal járult hozzá és a 2005-2006-os tanévre 5,1 milliárd forintot ajánlott fel, akkor mire szolgál a - valószínűleg a 43,5 milliárd forintos extra adomány, amely több mint nyolcszorosa a szokásos összegnek?
Az összeg méreteinek érzékeltetésére csak annyit, hogy ez negyede a költségvetésből a teljes magyar felsőoktatás működésére jutó évi 172,3 milliárd forintos költségvetési támogatásnak. Ha ebből a 43,5 milliárd forintból Suzuki gépkocsikat vásárolnánk, 87 kilométer hosszú sort tudnánk kiállítani, húszezresekre váltva pedig végigrakhatnánk a bankjegyekkel az országot nagyjából Miskolctól Győrig.

Felmerül tehát a kérdés, mi célt szolgál ez a hatalmas, minden eddigit meghaladó támogatás az 1991-ben alapított egyetemnek? Ez az összeg a magyar viszonyok között a CEU egyfajta szuperegyetemmé fejlesztését feltételezi, ennek jeleit azonban egyelőre nem látni. Nem kizárt, hogy Soros jó befektetést lát a magyar felsőoktatásban, egyelőre azonban erre sem utal semmi. A "világmegváltó" milliárdos közelmúltbeli, a "demokráciai exportjában" játszott szerepe másra enged következtetni. Saját doktrínáját, mint az Egyesült Államok által vezetett kollektív konstruktív megelőzés politikájaként fogalmazza meg egy cikkében Soros György. Ebbe, mint írja, végső esetben akár a katonai erő alkalmazása is beletartozhat. "A világnak vezetésre van szüksége! A múltban betöltöttük e szerepet, s ma azért olyan erősek az Amerika-ellenes érzelmek, mert jelenleg nem tesszük" - írja.

Ezek után nem meglepő, hogy a világsajtó szerint Soros György 2003-ban kiemelt szerepet játszott a grúziai fordulatban, helyi szinten hatalmas összeggel, félmillió dollárral támogatva a Khmara ifjúsági mozgalmat, valamint a Rusztavi 2 tévécsatornát, s magát Mihail Szaakasvili mostani elnököt is. Egy évvel később Soros egyes források szerint 18, mások szerint 27 millió dollárt áldozott George W. Bush megbuktatására, s pénze ott dolgozott az ukrán "narancsos forradalomban" is. Őt tekintette példának Oroszországban Mihail Hodorkovszkij is, mikor komoly összegeket áldozott a nyílt társadalom megteremtésére.

Soros György, mint ezt interjúiból is tudjuk, már csak származása miatt is külön figyelemmel kíséri a magyarországi események alakulását. Éppen ezért fel kell tennünk a kérdést, eljött volna az idő a neoliberális rezsim ismételt magyarországi megsegítésére? A világ átrendezése közepette netán a magyarországi választásokba is beavatkozna Soros György? Miért e hatalmas támogatás akkor, amikor az alapítvány már kivonulóban van Magyarországról? Van-e valamilyen köze e furcsa időbeli egybeesésnek a magyarországi választásokhoz? Miből telik egy kis pártnak ennyi Kovács Pisti óriásplakátra? Csupán véletlen, hogy a Magyar Soros Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztét 2001 és 2004 között betöltő Halmai Gábor alkotmányjogász most az OVB alelnöke? Abban is csak a sors keze van, hogy a választási bizottság elnöke az a vörös csillag viselése mellett korábban kiálló Szigeti Péter, aki a győri Széchenyi István Egyetemen Halmai közeli kollégája?
Mindez csupán összeesküvés elmélet, vagy tényleg szuperegyetemmé alakul a CEU?

Források:
http://www.slate.com/id/2136398/
http://www.ceu.hu/facts_figures.html

Budapest, 2006. április 5.

Molnár Tamás,
a Jobbik alelnöke

 <  home add your comment  >  send  +  print  =  top  /\ 

Design & Content © 1993 Hungarian Online Resources - HunOR -, formerly known as UMCP Hungarian American Student Association
Fotóink, írásaink és grafikáink szerzôi jogvédelem alatt állnak © 1993 Amerikai Magyar Szôvetség: Magyar Online Forrás