Newsroom
Friss Hírek
Project
Tervezet
Folklore
Folklór
Genealogy
Genealógia
 
HAL: List HAN: Announcement & Event HIR: Info. Resource HIR: Discussion/Fórum
2017 December 15 (Péntek) Valér névnapja

 HIR  Discussions/Fórum
Categorized Interactive Discussion Board
 
HIR Education Schools & Universities Discussion/Fórum Böjte Csaba segítséget kér
Welcome Guest, please Login here. Only registered users can post messages. Please register here.
Comments & contributions to improve its content most welcomed
  Submit Reply / Új hozzászólás >>>  
Please Login to post new messages.

E-mail Address:
Password:

go
Forgot your password? click here

News (reply to: #736) 15th June, 2004 - 12:31 - #740

Erdélyi Frei-Dosszié
Megtörték a jeget?


Erdélyről már jó pár dokumentumfilmet, úti filmet láthatott a szemfüles erdélyi magyar tévénéző, de talán mégsem eleget. Vélhetően olyan filmet sem láthatott eleddig, mint március 8-án hétfőn, a TV2 nevű magyaror-szági kereskedelmi (!) csatornán, Frei Tamás Dossziéjában.
Jómagam is kevés olyan nagyváradi emberrel találkoztam a műsor utáni napon, aki ne méltatta volna a világutazó riporter legújabb, az „erdélyi valóságot” bemutató munkáját. Többek szerint végre „jól megaszondták a magyaroknak”, végre „bemutatkoztunk” valamint ez volt a „lavina első szele”. Nézzük, miért is gondolhatták így a váradiak, és vélhetőleg azok, akik máshol is nézték az adást a Partiumban, valamint a Bánságban, mert a TV2 földi sugárzású adóként Románia csak ezen részén fogható.
Ezt a kisebb hőstettet Frei barátunk hétfőn, magyar idő szerint 20.50-kor, tehát főműsoridőben követte el, amikor az átlag magyarországi és partiumi tévénéző az RTL-en futó Barátok közt szappanopera előtt még át-átkapcsol egy másik csatornára, amelyik a statisztikák szerint általában a TV2. Az ominózus nagyváradi hangok nem győzték hangoztatni, hogy mennyire könnyed volt a műsor hangvétele, mennyire érthető, objektív, hangsúlyosan politikamentes volt a film, és mennyire közvetlen volt riporterünk az alanyaival: a kereskedelmi tévéken most már tényleg nem lesz tabutéma Erdély. Nem volt Duna-tévé-ízű, öregszékelyes, fafaragós stílű, de ezt persze mind mondhatom a Királyhágón túli olvasóknak, ha egyszer nem látták, bár a csíkszeredai tévében átveszik a magyarországi csatornák „sztárműsorait”, úgyhogy mérlegelheti máris ez az adó, hogy egy Heti hetes és egy sorozat között bejátszhatná az Erdélyi Dossziét. De addig is lehet videórészleteket nézegetni a www.frei.hu-n.
Frei Tamás Erdélyre kacsintásán azért is döbbentek meg sokan, mert az aktuális sztárriporter az utóbbi idők-ben úgy kerülte Európát Pápuáért, Amerikáért meg az amazonászi őserdőkért, mint a bélpoklost. Műsora min-den alkalommal csúcsnézettséget produkál, és most az ember pedig önkéntelenül is felkapja a fejét olyan Erdé-lyről szóló film beharangozásakor, melyet akkor vetítenek, amikor más csatornán nem lehet közvetíteni egy másik, Erdélyt közvetlenül érintő filmet. Ugyanis a Velünk élő Trianon című Koltay Gábor-filmsorozatot a fiókba kellett csúsztatni az M2-n, épp az Erdélyi Dosszié előtti vasárnap. (Trianon-film: szakmailag vállalhatatlan http://www. nepszabadsag.hu/Default.asp?DocCollID=163073&DocID=139600)
Riporterünk vajon véletlenül időzített? Frei a szűk háromnegyed órában Böjte Csaba ferences szerzetessel, a dévai gyerekotthon alapítójával, a ’90-es években visszatelepült gróf Kálnoky Tiborral és a dúsgazdag székely vállakozóval, Kurkó Jánossal is beszélt, úgy, ahogy eddig senki a sugárzott médiumokban. A Duna Televízió sem tudott eddig egy kalap alatt ilyen átfogó Erdély-képet bemutatni. Gondolták volna, hogy Böjte Csaba édesapját, itt Romániában ‘56-ért kínozták halálra? Hogy Medgyessy Péter édesapjának szülőfaluját mostanra alig egy tucat szegény magyar lakja? Hogy Kálnoky gróf ősei egykor kulcsszerepet játszottak a magyar történelem-ben, és hogy a dédnagyapja 14 éven át a Monarchia külügyminisztere volt? De miért lehet ez stratégiailag fon-tos? A riport egésze érezhetően úgy volt megszerkesztve, hogy a standard romániai nyomorbemutatón túl tudja meg végre a magyarországi átlag, hogy mit vesztett az ország Trianon és a Párizsi béke után, hogy a legjobb tudatmódosító időszakban, este a tévé előtt ülve tudja meg végre a magyar állampolgár, hogy Erdély nem Szlovákiában van, és még mindig vannak ott magyarok, többen, mint gondolnák. Hogy érdemes visszatelepülni, befektetni. És a legfontosabb az, hogy ezt a csak alkalmanként felbukkanó Frei Tamás mondja, nem a könyökökön is kijövő politikus.
Nemrég olvastam a Magyar Nemzet hasábjain egy cikket, mely egy Magyarországról szóló, de osztrákok által készített útirajzot dicsért agyba-főbe, mely nem a gulyás, a puszta meg a paprika alapján mutatta be a sógoroknak az országot, hanem fogta magát és felsorakoztatta a dunántúli osztrák emlékeket, párhuzamokat vont a magyar és az ausztriai történelem között, és súlyt fektetett arra is, hogy közölje, miszerint Sopronban olcsóbb a fogászati kezelés, mint Grazban. A TV2 erdélyi dossziéját talán ehhez az alkotáshoz lehet leginkább hasonlítani, mert ez a stáb szerencsére nem úgy suhant át Transsylvanián, mint ahogy azt a brit Travel utazási csatorna stábja tette évekkel ezelőtt. A fentiekkel nem az a célom, hogy Frei Tamás kapjon egy mellszobrot valahol kies kis honunkban, mondjuk Brassóban (mert ott is megfordult stábjával), de állíthatjuk, hogy többet tett a Cenk alatti városért, vagy legalább is több köze van már hozzá, mint a megboldogult Rabin miniszterel-nöknek, mert a riporter egy Salzburghoz hasonló vonzó turistacélpontként mutatta be azt. A viccet félretéve Tamás bátyánk képletesen megtöri azt a jeget: a magyar kereskedelmi adóknak a határon túli területek iránti közönyét. Meglehet, hogy ezután többen fogják Erdélyt választani úti célul, és lehet, hogy ezután a reggeli mag-yarországi betelefonálós műsorokban sem fogják feltenni azt a beugrató kérdést, hogy Erdély hol is helyezkedik el: keleten vagy nyugaton? Erre persze nem lehet mérget venni, de a mostani politikailag túlfűtött és túlérzékeny időszakban üdítően hatott a műsor, már ha az igazi címzettek vették az adást...
Balázs D. Attila


 <  back  +  reply top  /\ 

Pages: | 1 |

We are not responsible for messages posted here. Any comments suggestions please write us.Design & Content © 1993 Hungarian Online Resources - HunOR -, formerly known as UMCP Hungarian American Student Association
Fotóink, írásaink és grafikáink szerzôi jogvédelem alatt állnak © 1993 Amerikai Magyar Szôvetség: Magyar Online Forrás